János vitéz (h)arcai foglalkozássorozat

A PIM Mesemúzeuma és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára komplex múzeumpedagógiai csomagot dolgozott ki gyerekcsoportok számára. Az általános iskolás gyerekeknek szóló foglalkozások 2022. október 2-ától 2023. október 31-ig érhetők el. A programok középpontjában Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye áll. A foglalkozások célja, hogy interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva közelebb hozza a 7–14 éves korosztály számára Petőfi Sándor klasszikusát. A programsorozat három – különböző korosztálynak szóló – foglalkozást foglal magában.

A foglalkozások mellett, budapesti látogatás esetén a program része egy installáció, mely a Petőfi-bicentenáriumra kiírt, János vitéz bábpályázat nyertes alkotásait mutatja be. Ezáltal a gyerekek megismerkedhetnek különböző bábtechnikákkal. Az itt megjelenő bábok és bábtervek inspirálhatják őket a foglalkozások alkotótevékenysége során és segítik őket abban, hogy könnyen kapcsolódjanak Petőfi klasszikusához és a báb sokszínű műfajához.

Választható foglalkozások

KALANDOZÁSOK JÁNOS VITÉZZEL

bari

Ajánlott korosztály: 1-3. osztályos csoportok
Foglalkozás hossza: kb. 60 perc

A foglalkozás alapja Kukorica Jancsi történetének meseadaptációja. A gyerekekkel közösen elevenítjük meg a történet főbb helyszíneit, hangkulisszák közt vándorolva, óriásbábok segítségével játsszuk el János vitéz kalandjainak izgalmas fordulatait. A résztvevők saját élményként tapasztalhatják meg, milyen rögös út vezet addig, hogy valaki hőssé váljon. Arra a kérdésre is keressük a választ, mi kell ehhez. Ügyesség, gyorsaság, pontosság? A foglalkozás során a gyerekeknek bizonyítaniuk kell rátermettségüket, megmérkőzhetnek az óriások királyával és végül még Tündérországba is eljuthatnak.

 

JÁNOS VITÉZ TÁRSASJÁTÉK

terkep

Ajánlott korosztály: 4-5. osztályos csoportok
Foglalkozás hossza: 90 perc

A János vitéz cselekménye után járunk. Jancsi és Iluska gyerekei 13 évesek, édesapjuk születésnapjára készülődnek. A gyerekek tervet eszelnek ki: az éj leple alatt kiszöknek Tündérországból, hogy végigjárják apjuk kalandozásának helyszíneit, mindegyik helyszínről egy-egy emléktárgyat szerezve. Ebben a drámajátékon alapuló kooperatív társasjátékban a résztvevők, a tündérgyerekeket megszemélyesítve, kalandoznak a János vitéz világában. Az egyes helyszínekre érve közösen kell eldönteniük, milyen taktikát választanak a tárgyak megszerzésére. Vajon az ész, az empátia vagy épp az erő lesz célravezető? S hogy mi maradt János vitéz nyomában 20 évvel a kalandok után? Erre a kérdésre Szálinger Balázs versrészletei válaszolnak, melyeket kifejezetten a foglalkozáshoz írt.

 

JÁNOS VITÉZ LAKOMÁI

ust

Ajánlott korosztály: 5-8. osztályos csoportok
Foglalkozás hossza: 90 perc

A felsősöknek szóló rendhagyó irodalomórán a történetben fellelhető konfliktusokkal foglalkozunk. A gyerekek közös alkotófolyamat során fogalmazhatják meg ezzel kapcsolatos gondolataikat. A résztvevők csoportbontásban dolgoznak, kreatív írást, illetve tárgyanimációt bevezető gyakorlatokon. A műben fellelhető világok, helyszínek egy-egy piknikkosár segítségével elevenednek meg, melyekből előkerül egy kimunkált tortaszedő, ami akár a francia királykisasszony is lehet, vagy egy érdes fakanál, ami időközben a zsiványok kapitányává lényegül át. A foglalkozás végére a tárgyak és a gyakorlatok segítségével etűdök születnek, amelyeket a csoportok bemutatnak egymásnak. A „,bemutató” alatt a gyerekek különböző színházi szerepeket próbálhatnak ki, a fény- és hangtechnikustól a narrátorig.

 

Praktikus információk

A PROGRAMON VALÓ RÉSZVÉTEL TÉRÍTÉSMENTES!

A foglalkozásokat 10–30 fős csoportoknak tudjuk megtartani. 

A programon való részvétel munkanapokon lehetséges a PIM – Mesemúzeum budapesti helyszínein, valamint a foglalkozások megrendelhetők külső helyszínre is, az országhatáron innen és túl. Külső helyszínre egy napon kizárólag három foglalkozás rendelhető. 

A projekt magas színvonalú megvalósításához szükségünk van a települések segítő közreműködésére is. Ennek érdekében kérjük, hogy biztosítsanak napi egyszeri meleg étkezést, többnapos tartózkodás esetén szállást a legfeljebb 3 fős személyzet számára. 

Budapesti program esetén tanítási napokon MÁV díjmentes utazási lehetőséget biztosít a múzeumba érkező diákcsoportoknak. Az ehhez szükséges fogadónyilatkozat ITT érhető el. (A fogadónyilatkozat tanítási szünetekben és vasárnap nem érvényes.)
Kérjük, a fogadónyilatkozatot az utazás előtt minimum két héttel küldjék el a janosvitez@pim.hu e-mail címre. 
(A BKK járművein 14 év alatt szintén ingyenes az utazás.) 

Külső helyszín esetén a foglalkozások technikai feltételei:
●    legalább 52 m2-es terem, 
●    a résztvevők számának megfelelő szék,
●    legyen lehetőség minimum egy órával hamarabb bepakolni a foglalkozás terébe,
●    a foglalkozások között minimum fél óra átállási szünet legyen.

KÜLFÖLDI MEGRENDELÉS ESETÉN A PROGRAMHOZ SZÜKSÉGES KELLÉKEK SZÁLLÍTÁSI MÉRETEI: 

●   3 db 77x51x34 cm-es utazóbőrönd; 20 kg/db

KÜLFÖLDI MEGRENDELÉS ESETÉN A SZÁLLÍTÁS KÖLTSÉGÉT, VALAMINT A FOGLALKOZÁSVEZETŐK ELSZÁLLÁSOLÁSÁNAK , UTAZÁSÁNAK DÍJÁT ÉS A NAPI KÉTSZERI MELEG ÉTKEZÉST A MEGRENDELŐ ÁLLJA, SZERVEZI MEG.

A program megrendelése és információ: 
Villant Bálint 
janosvitez@pim.hu 
+36 30 755 3314
 

Fájl
Csatolmány Méret
TÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE1.26 MB 1.26 MB