Autizmusbarát Mesemúzeum

A Nemzetközi Cseperedő Alapítvány és a Mesemúzeum szakmai együttműködésének, valamint a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ pályázati támogatásának köszönhetően 2021. novemberétől a Mesemúzeum Utak a meséhez programja várja az autizmusban érintetteket.
Az autizmusbarát szemlélettel előkészített terekben és autizmusbarát módon támogatott múzeumpedagógiai tevékenységekkel szeretnénk új utakat nyitni a múzeumhoz és a mesék világához. 
Már az érkezés előtt lehetőség van rá, hogy otthonról ismerkedjenek a térrel, a múzeumi szokásokkal: a honlapról elérhető egy kisfilm, letölthető egy szociális történet, a múzeum térképe és a múzeumi szabályokat bemutató rajzos tábla is.
A Mesemúzeumban piktogramok és képes útmutatók könnyítik az új környezetben való eligazodást, kijelölt pihenősarok nyújt lehetőséget az újratöltődésre.
A kiállítás bejárásához speciális vezetőfüzetet és hasznos tárgyakat rejtő családi tarisznyát igényelhetnek a pénztárnál.
Az óvodai, iskolai csoportokat autizmusspecifikus módszertanra épülő múzeumpedagógiai foglalkozás vezeti be a mesék világába.
Ha valaki családdal szeretné felkeresni a múzeumot, akkor a Családi látogatás almenüben további részleteket talál.
Ha egy pedagógus az osztályával szeretne részt venni egy akadálymentes foglalkozáson, a Csoportos látogatás  almenüben találja a további részleteket.

A programmal kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket az info.cseperedo@gmail.com, valamint a mesemuzeum@pim.hu emailcímeken várjuk.

Az Autizmusbarát Mesemúzeum projekt résztvevői:

Szakmai koncepció: Várnai Zsuzsa, klinikai gyermek-szakpszichológus (Nemzetközi Cseperedő Alapítvány); Nemes-Jakab Éva, múzeumpedagógus; Továbbá Csörsz Katalin, múzeumpedagógus; Helmich Katalin, a Mesemúzeum szakmai vezetője; Hollósy Réka, múzeumpedagógus; dr. Simó Judit, gyermekpszichiáter (Nemzetközi Cseperedő Alapítvány)

Projektkoordinátor: Fazekas Éva (Nemzetközi Cseperedő Alapítvány)

Grafika: Kecskés Judit 

A látogatásra felkészítő filmet készítették: Korom Anna (rendező); Vincze Alina (operatőr); Fecske Flóra (operatőr)

Fotók: Békefi Dóra

Köszönjük a szociális történetekben szereplő gyerekeknek és családjaiknak támogató segítségét.

alapítvány logója