Rólunk

2012. október 2-án nyitja meg kapuit a Mesemúzeum és Meseműhely, amely Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő ötlete alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alfa-pályázatának támogatásával jött létre. Az új intézmény fenntartója a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budavári Önkormányzat. A Döbrentei u. 15. szám alatt található múzeum az épület alsó szintjén helyezkedik el és funkcionálisan három egymással szorosan összefüggő, egymást kiegészítő egységből áll, amelyek azonban önállóan is működőképesek. A múzeumi fogadótér egyrészt a gyerekek által létrehozott vagy befogadott színházi- és bábelőadásoknak, árnyjátékoknak, vetítéseknek a színtere, valamint itt tartjuk a drámapedagógiai és a kreatív műhelyfoglalkozásokat is. amelyek a mesék vizuális feldolgozására irányulnak (rajzolás, festés, bábkészítés, jelmezkészítés, térjátékok, stb.). A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban mese utat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”.
Az állandó kiállításhoz kapcsolódik az időszaki kiállítás, amelyben a magyar mesegyűjtés első száz évéről szóló kamara kiállításunkat lehet megtekinteni.
 
„itt még a pókok is mesét szőnek”

A múzeum minden szegletében mesére bukkanunk: a kapualjban a régi porolóról különleges szőnyeg lóg: zsebei izgalmas programajánlatokat és olvasnivalókat rejtenek. Szemben rajzok, képek és tárgyak segítségével a ház története elevenedik meg. Az udvarról nem hiányzik a kút sem, amelyből - ki tudja - talán az élet vize fakad, de biztos nem árt meglocsolni vele az udvar közepén az ég felé kapaszkodó fát. A termekben meseutat lehet bejárni.  Ahhoz, hogy átkeljünk a sűrű sötét erdőn, bátorságra és találékonyságra van szükség, s a próbákat teljesítve eljuthatunk a királyi trónig. A mosdóban varázstükrökből Nyakigláb, Csupaháj vagy Málészáj tekint vissza ránk. Beljebb, a Műhelyben igazi meseírókkal találkozhatunk. A gyerekek rengeteg mesekönyv közül válogathatnak, beülhetnek a hallgató-kuckóba, kipróbálhatják magukat a színpadon vagy elkészíthetik saját mesefilmjüket. 

Küldetésünk
 

Alapvető feladatunknak tartjuk, hogy a korai évektől (3–4 éves kortól) ismeretekkel előkészítsük és érzelmileg megalapozzuk az olvasástanulást, és az irodalom befogadását, hatéves kortól fejlesszük a nyelvi tudatosságot, a beszéd- és szövegértést, az ehhez szükséges készségeket, élményt adjunk, s elkötelezzük a látogatókat a klasszikus és kortárs gyermekirodalom alkotásai mellett.

A mesemúzeum kiállításai és a hozzá kapcsolódó drámapedagógiai és művészeti foglalkozások amellett, hogy bővítik a résztvevő gyerekek ismereteit, a tartalmi és a módszertani sajátosságok miatt jelentős eredményeket hozhatnak az iskolai nevelés által kevésbé érintett területeken: az erkölcsi és az érzelmi nevelés tekintetében.
A Döbrentei utca 15. kis budavári épületének valóban minden szegletét kitölti a mese: a színes kőkockákkal burkolt kapualjtól a mesehallgató kuckón át a varázstükrös mosdóig.
Jöjjön és legyen Ön is részese egy közös történet születésének!

 

Látogatói információk

 
Jegyárak: 
Gyerek belépőjegy: 400 Ft
Felnőtt belépőjegy:  600 Ft
Nyugdíjas belépőjegy: 400 Ft
Családi kedvezmények: 
1 felnőtt és 2 gyerek: 1200 Ft
2 felnőtt és 2 gyerek: 1600 Ft
1 felnőtt és 3-4 gyerek: 1600 Ft
2 felnőtt és 3-4 gyerek: 2000 Ft
Múzeumpedagógiai foglalkozások díja: 400 Ft/fő +6000 Ft/csoport
Múzeumpedagógiai foglalkozás angol vagy olasz nyelven: 400 Ft/fő + 12.000 Ft/csoport
Családi hétvégéken a belépés díja programtól függően változhat.
A műhelyfoglalkozások díja alkalmanként 1200 Ft.
Pedagógus igazolvánnyal ingyenes
 
Nyitva tartás: 
egyéni látogatóknak csütörtök, szombat 10-17 óráig, vasárnap 10-13 óráig
csoportoknak előzetes bejelentkezéssel: hétfő, kedd, szerda és péntek 9-16 óráig
 
Nyári nyitva tartás:
2013. július 20-tól augusztus 16-ig a Mesemúzeum zárva tart.
2015. július 27-től augusztus 19-ig  karbantartási munkák miatt zárva tartunk.
 

Gyakorlati tudnivalók a látogatás előtt:
Hétköznap délelőttönként óvodai és iskolai csoportok számára állítottuk össze mesefoglalkozásainkat, ahol különféle játékok során elevenítjük meg a mesék világát. Kérjük, nézze végig kínálatunkat, ahol korosztályra lebontva, rövid leírásban mutatkoznak be meseóráink!
A kiválasztott foglalkozásokra a látogatást megelőzően a mesemuzeum@pim.hu elérhetőségeken lehet bejelentkezni.
 
Délutánonként műhellyé változunk és színházi, képzőművészeti, zenés, táncos óráinkon dolgozunk a gazdag meseanyaggal. Az órák időpontjáról, tartalmáról további leírást itt (link Foglalkozásaink) talál.
Hétvégi programjainkkal kifejezetten a családoknak szeretnék színes programlehetőséget kínálni: kortárs meseírók lesznek a vendégeink, interaktív drámafoglalkozásokon játszhat együtt a család, délután 5-kor hetedhétországra szóló közös meseolvasást csapunk.
 
A Mesemúzeum ideális helyszín a szülinapi zsúrok számára is.
Ha mesék között ünnepelné gyermeke szülinapját, kérjük keresse meg Csörsz Katit a csorszk@pim.hu elérhetőségen és tudjon meg többet erről a lehetőségről!

 


Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma Alfa-pályázata

 

 

Érdekességek

Interjúk