Együtt a család

Szekrény
Szekrény
Május 22.

SZEKRÉNY

Találós kérdés
Lehet könyves, lehet éjjeli, vagy éppen a ruhádat rejtheti.
Mi az?
(szekrény)

 

Otthon
Tegyétek rendbe a ruhásszekrényeteket! A téli ruhákat pakoljátok el, a nyáriakat vegyétek elő!

 

Barkácsolás
Csinálhattok pólóhajtogató eszközt házilag: https://www.youtube.com/watch?v=e3wvqiwTfyo

 

Mese
Mosonyi Aliz: Szekrénymesék - A régi mackó
A mese szövege elérhető az alábbi linken: https://pimhu-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/o365csk_pim_hu/EbMJbHkor5JOqgiU9Ca6jC0BsKESEMTAYXMQ3l2ssqFBIA?e=rSgWGh

Vagy meg is hallgatható az írónő felolvasásában: https://pim.hu/hu/media/regi-macko

 

Nevezzétek el az otthoni szekrényeket!
A névadásnál figyelembe vehetitek az alakjukat, a színűket, a méretüket, vagy azt, hogy mit tároltok benne.

 

Játék
Bár a régi mackó igencsak aggódott kincsei miatt, azért a fiók mégiscsak megbízhatóan őrizte a kupac rágót. Vajon ti is tudunk ilyen ügyes őrök lenni, mint a szekrény alsó fiókja? Válasszátok ki az egyik kedvenc játékotokat és tegyétek fel egy polcra. Álljatok a polc elé, háttal a többieknek. A többiek feladata, hogy amilyen halkan csak tudnak, lopakodjanak a polc felé. Az őr, ha neszt hall, hátrafordul: ekkor a többieknek szoborrá kell változni, nem szabad megmozdulni, mert akit mozogni lát az őr, azt visszaküldi a kiindulópontra. Az őr célja, hogy megvédje a kincset, a többi játékosé pedig, hogy megszerezzék.

 

Kreatívan
Szekrényszínház készítése Farkas Réka, iparművésszel, aki mindig kreatív dolgokkal várja a múzeum látogatóit. Most ezt ajánlja nektek:
https://farkasreka888l.wixsite.com/creativecub/post/szekr%C3%A9nysz%C3%ADnh%C3%A1z-avagy-sz%C3%ADnh%C3%A1z-az-eg%C3%A9sz-vil%C3%A1g?fbclid=IwAR3liX5J6E2Z0G_Cy8zudJPRuaUB-Q3D-KLBaZNBuKqoYQplHmPxtVhm820

 

Meseszekrény
Képzeljetek el egy hatemeletes szekrényt, aminek minden polcán egy KÉRDÉS lakik: a legfelsőn MILYEN?; alatta KI/MI?, a negyedik polcon MIKOR?, a harmadikon HOL?, a másodikon HOGYAN?, az alsó polcon pedig MIT CSINÁL? 
Kezdjétek el megpakolni a hatemeletes szekrény polcait szavakkal úgy, hogy mindig az odaillő kérdésre válaszoljatok. Már így is vicces mondatokat fogtok kapni, de csavarhattok is egyet a játékon, ha a következő lépésben olyan szavakat kerestek, amelyeknek a kezdő betűi a következők: a legfelső polcon SZ, az ötödiken E, a negyediken K, a harmadikon R, a másodikon É, az alsó emeleten pedig NY. Pl.: Szórakozott elefánt kedden (a) rádióban éhesen nyafog.
Ez hogyan történhetett? Ebben a mondatban már ott van egy egész történet. Kerekítsétek ki a ti szekrénymeséteket!

 

Otthon
Andersen meséjében egy különös jegyespár, a pásztorlány és a kéményseprő kalandos szökéséről hallhattok. Nálatok laknak olyan bútordíszek, dísztárgyak a polcokon vagy festményeken szereplő alakok akik szerintetek szívesen összeházasodnának? Járj körül a lakásban, keress összeillő párokat és házasítsd össze őket!

 

Esti mese
Andersen: A pásztorlány meg a kéményseprő
A mese szövege elérhető az alábbi linken: https://pimhu-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/o365csk_pim_hu/EbiUQ8VZx9xDuAB-wRstfyEB08YYKV3cpVkFoQiaiUMofA?e=KA9uFA