Együtt a család

Ágy
Ágy
Május 29.

ÁGY

 

Találós kérdés
Négy lába van, mégsem jár, 
a szobádban álldogál. 
Este megtelik, reggel kiürül,
belefekszel, s repülhetsz a világ körül. 
Mi az?
(ágy)

 

 

Játék
Boszizás
A család egyik tagja borítson magára egy takarót, lehetőleg sűrű szövésűt, hogy ne lehessen átlátni rajta. Ő lesz a “boszi”. Neki kell a szobában tartózkodókat elkapnia. Ha elkap valakit, akkor szerepet cserél vele. A menekülőknek érdemes bevetni a párnákat figyelemelterelésre vagy pajzsként.

 

 

Piknik a nappaliban
Terítsük le a szembekötősdiben használt takarónkat, és azon fogyasszuk el az uzsonnát. Közben mindenki elmesélheti, hogy éppen hol piknikezik és milyen szép tájat lát képzeletben: erdei tisztást, tengerpartot vagy virágos rétet.

 

 

Mese
Holle anyó
A mese szövege elérhető az alábbi linken: https://pimhu-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/o365csk_pim_hu/EfmuLFP0bCtOg1BUm3LpsFMBIx3EauNBm2YtI3gZ-II_hg?e=uZz1fE

 

 

Otthon
Rázzuk fel a lakásban található összes párnát! Hányat találtatok?

 

 

Kalandpálya
Rakjunk le párnákat a szobában az ágytól valamilyen távolabbi célig: úgy kell teljesíteni a távot, hogy csak a párnákra léphetünk. 

De bejárhatjuk otthon a szorgos lány útját is! Ezen az akadálypályán három állomás lesz:
✶1. Kemence: tegyünk egy tálba (ez lesz a kemencénk) különböző alakú és méretű tárgyakat (cipók): ezeket csipesszel kell kiszedni a tálból és a tál mellett levő tányérra helyezni.
✶✶2. Almafa: tegyünk a magasba tárgyakat (pl. építőkockákat) úgy, hogy a gyereknek ugorni, vagy lábujjhegyen nyújtózkodnia kelljen érte. Ha sikerült valamennyit leszednie, akkor neki tetsző módon rendezze el szépen ezeket “az almákat” egy kupacba. 
✶✶✶3. Holle anyó háza: a gyermek ágyából vegyük ki a takarót, a párnát, az alvóskákat és tegyük az ágy mellé. Feladat, hogy szépen megvesse a saját ágyát, elrendezze benne az alvóskákat is.

(Bekapcsolhatjuk a testedzést is, ha egyik állomástól a másikig való eljutáshoz különféle módokat jelölünk meg: törpejárás, négykézláb, csak a párnákra lépve, páros lábbal ugrálva, hason kúszva.)

 

 

Írjatok takarítódalt!
Könnyebben megy a munka, ha éneklünk közben. Írjátok meg a saját takarítódalotokat. Mi így csináltuk: választottunk egy jól ismert gyerekdalt (Cifra palota, stb..). Mivel most a szekrényünket fogjuk takarítani, ezért mi olyan két szótagú szavakat kerestünk, melyek a szekrényre rímelnek (rejtvény, szegény, erszény, legény, kemény, őslény…). Addig dobáltuk be a közösbe ezeket az összecsengő szavakat, amíg sorokká nem álltak össze. És kész is lettünk a magunk változatával. (Cifra palota dallamára nagycsoportos és egy középsős óvodással írtuk: “Jaj, ez a szekrény/ rendetlen szegény/Rendet rakni nagyon kemény:/ szép az eredmény.”)

 

 

Esti mese
Andersen: Borsószem-hercegkisasszony
A mese szövege elérhető az alábbi linken: https://pimhu-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/o365csk_pim_hu/EcAmzcSua4VJmNjNjjq30psBV29MLoEYKT2FojSShwlbwA?e=cKMBll