Események

2020. május 12.

Asztal
Asztal
Május 12.

Együtt a család

ASZTAL 

Találós kérdés
Négy testvérnek egy kalapja,
mindenfélét esznek rajta.
Mi az?
(asztal)

 

Otthon
Gyűjtsük össze - akár családtagonként is és közösen is -, mennyiféle tevékenységet végzünk az asztal mellett. (pl. baráti beszélgetés, gyurmázás, tanulás, főzés, evés, kártyázás stb.) Válasszunk ki egyet, amit ma meg is csinálunk. Írjátok meg, hogy melyiket választottátok? 

 

Mese
Terülj, terülj asztalkám
A mese szövegét itt találjátok: https://pimhu-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/o365csk_pim_hu/ERN__Ya78jlKkx6HEuwYXBYBve0JonWn8_jDHWAAeNeNNw?e=b4SvJK

 

Eszegetős társasjáték
Az asztal közepére  tegyünk egy nagyobb tányért, arra pedig csigavonalban apró darabokra vágott ételeket (pl. dió, sajt, keksz, eper, gumicukor, csoki, répakarika, almaszelet stb.). Vagy rakjunk le sok kis tálat egymás után csigavonalban.
A legfiatalabb kezdi a játékot. Ő dob először, és ahová lép a bábuval a dobásnak megfelelően, azt a darabka ételt megeszi.
A célba valami nagyon finom édességet tegyünk.

 

Otthon
Amíg fő az ebéd, készítsünk dekorációt az asztalra, majd együtt terítsünk meg szépen az ebédhez! Lehet ma valamilyen téma szerint főzni és teríteni. (Pl. királyi lakoma)
Vajon ki terít a legötletesebben a családban? 

 

Kanálkereső
Rejtsünk el a lakásban kisebb, nagyobb kanalakat. A gyerekek keressék meg az összeset, majd rakják az asztalra. Ha mind megvan, akkor rendezzék őket sorba méret szerint.

 

Asztaldobolás
A család tagjai leülnek egy asztal köré.  Valaki  egy egyszerű ritmust indít körbe, a többieknek mindig a balra mellettük ülőt kell figyelni és utánozni. Ha körbeért az első ritmus, indulhat a következő!

 

Irányító robotok az asztal körül
Játsszatok robotos játékot! Bárki lehet a családból robot! Keressetek sok-sok tárgyat, játékot, és rakjátok bele egy dobozba! Sorba haladva mindenki válasszon egy tárgyat, robothangon adja ki az utasítást (pl. Anya, vedd-ki-a-labdát-és-tedd-az-asz-tal-ra!), amit az asztal közelében (alatta, fölötte, mellette, rajta stb.) kell elhelyezni, annak, akit a robot megszólít!

 

Mese
A só
Magyar népmesék: https://www.youtube.com/watch?v=2N4BvZJjk2Q